26 Nisan 2011 Salı

Ucak yolculugu tecrubemiz

Ailemi her ziyarete gelisimde yanimda ufak bir sirt cantasi ile gelen ben bu sefer iki buyuk bavul ve tiklim tiklim dolu bebek cantamla yola ciktim. Los angeles hava alanina geldigimizde saat 3 tu. Ucak kalkis saati 6 gibi oldugu icin 3 saat erken geldigimiz icin ucagin "bulkhead" denilen ve bebek sepeti konulan kismini isteme ve oturabilme ihtimalimizin yuksek oldugunu dusunuyorduk o uzun inanilmaz kuyrugu gorene kadar. Cok uzun ve karmasik bu sirayi gorunce butun hayallerimiz suya dustu. yine de bavullarimizi verirken oturmek istedigimiz yeri belirrtik ama dolu oldugu icin baska bir koltuga verdiler. Bulkhead kismini istememeizin sebebi ise bu kisim on kisminda koltuk olmayan duvar olan ve bu duvara bebek sepeti yerlestirilen kisim, bebekli anneler icin cok uygun bir yer yani.
Tim ile vedalastiktan sonra guvenlik kontrolunden gectik bu esnada biraz zorluk cektim, cocuk arabasini katlayip X-ray makinasindan gecirmek zor oldu.Bellayi oturtum, eee bebek arabasini kapatmam icin iki el lazim, neyse yardim ile basardim, Sonra Bella'nin mamalarinin tahlili icin kenara cekildik vesaire. Sonra Ucaga giriste cocuk arabamazi birakip yerimizi bulup yerimize yerlestik. Yanimizdaki koltuk bos oldugu icin yayildik. Ucak kalkmadan hosteslerden birisi istedigimiz yerin bosaldigini oraya gecebilecegimiz soyledi. ben de topladim esyalari hayda o koltuga. Ilk 3 saat Bella cok mizmizlandi sonra 8 saat uyudu. Yolculukta en cok isime yarayan ise Sleepywrap oldu. Koltuga yerlesmeden once Bella'yi icine yerlestirip kendi kemerimi taktim. Belli bir sure kucagimda uyuduktan sonra bebek sepetine yerlestirdim orada uyudu. Uzun uzun detayli yazmadim ama zor olmasina ragmen iyi bir yolculuk gecirdik! tek basina bebekle yolculuga cikmayi isteyip kararsiz kalan diger annelere tavsiye eder miyim bilemiyorum. kararsizim ama ben gozumu karartip ciktim yola. Aslinda birazda bebeginize bagli, Bella yumusak huylu oldugu icin cok zorluk cikarmadi.

gelelim ucak yolculugunda en cok isimize yarayanlar listesine;

1. Sleepywrap

2. en buyuklerinden her yanini kaplayan mama onlugu

3. ziploc bags
(cikan butun coplerimizi icine koyduk boylece etrafimiz daha temiz kaldi).

4. Islak mendil

Ucak yolculugunda kullandigimiz ama yanimiza almasak da olabilenler listesi soyle;

1. Battaniye 1 tane almaniz yeterli benim gibi abartip iki tane almayin yaniniza

2. yiyeceginin iki kati kadar gida. Her zamanki kadar yedi kizim. Sadece biraz fazla almam yterliymis.

3. kullanabileceginden fazla bebek bezi. ben ucakta kalktindan sonra sadece iki kez degirtirdim ama yanima bir duzine bebek bezi almisim bir de yetmiyormus gibi hazir olmayan normal bezlerden de aldim (bunlari ucakta kullanmak da ne kadar dogru bilemiyorum tabii).

Su an Istanbuldaki evimizdeyiz ve kizim hala saatlerini ayarlayamadi ama yinde de ailemle birlikte olmak cok zevkli.

16 Nisan 2011 Cumartesi

bebekle uluslararasi yolculuk

Nisan sonunda gidiyoruz Istanbul'a. Unuttugumuz birsey olursa daha kolay gorebilmek icin bir liste cikarmaya karar verdim.

yanimizda goturecegimiz bebek cantamiz icin:
1. Kizimin ve benim pasoportlarimiz. Hernekadar unutulmayacak gibi gorunsede hava alaninda cocuklarinin pasaportunu unutan cok oluyor.
2. Bebek bezi.
3. Islak mendil
4. kirlileri koymak icin ziplock bag
5. purell
6. bezi degistirmek icin yumusak battaniye ya da benzeri birsey. Benim bebek cantan degistirme pediyle birlikte geldigi icin ekstra birseye ihtiyacim olmayacak.
7. fazladan bebek icin kiyafet.
8. fazladan anne icin ust (t-shirt gibi) . Bebeginiz uzerinize cikarirsa 14-15 saatlik yolculuktan sonra koku daha da kotu olabilir =D.
9. Emzirmiyorsaniz bebegin mamasi, kati gidasi ve emzigi. Emziriyorsaniz gogsunuzu yaninizda getirmeniz yeterli. Emzik ozellikle ucagin kalkisinda ve inisinde bebeginiz kulaginda olusacak rahatsizligi gidermek icin mukemmel bir cozum olacak.

simdilik aklima gelenler bunlar.

CokBilmis bize unuttugumuz seyleri hatirlatti; sevdigi birkac oyuncak ve kitabi (very hungry catterpillar)da yanimiza alacagiz yolculuk oncesi. Tekrar tesekkurler.

9 Nisan 2011 Cumartesi

yolculuk var.

Uzun suren bilet avindan sonra nihayet Istanbul'a biletimizi aldik. Bilet alma islemimizin uzun surmesi benim karasizligimdan dolayi oldu. Acikcasi gozum kesmedi kaldigimiz eyaletten ucakla diger bir eyalete (en az 6 saat) sonrada ordan Istanbul'a (14 saat)ucus. isin icine Tim'in gelemeyecegi de girince dusundukce tek basima bebekle bir ucaktan in, bir ucaga bin cekilmez gibi geldi. Gitmesem daha mi iyi olur acaba diye dusunuyordum ki Mart ayindan itibaren Turk hava yollarinin baslattigi Los Angelas (LA)-Istanbul arasi ucuslar fikrimi tekrar degistirdi. Tim'in aliesi Kaliforniyada yasiyor. yani arabayla kaliforniya ya gidip bir gun dinlenip ertesi gun LA'tan Istanbula tek ucakla (14 saat) gelmek aklima yatti. Ucak saatinin aksam 6 civarlarinda olmasi da isin guzel yanlarindan birisi idi. Teorime gore Bella biraz uyanik kaldiktan sonra uyayacak boylece yolculugun buyuk bir kismini uyuyarak gecirecek. Tabii gercekte bu kadar sansli olabilecek miyim orasini bilemiyorum. Istanbul'da 1 ay kalip donecegiz. Bu sure icerisinde Bella'nin anneannesi ve dedesi Bella'ya doyarsa kendime biraz vakit ayirip 11-12 yasindan beri tanidigim dostlar ve yeni edindigim ama farkli ulkelerde yasadigimiz icin gorusemdigimiz arkadaslarla bulusmak istiyorum. Onun disinda planlarim annemin dizinin dibinde oturup rahatima bakmak olacak. Annenizin yanindaysaniz ustelik de size cocuk konusunda yardimci oluyorsa kiymetini bilin gercekten! Biz farkli ulkelerde bu lukse sahip degiliz. Simdi gelelim hazirliklarimiza. herseyden once hafif olan strollerdan almak istedik hem ucak yolcugu icin, hem Istanbul'da kullanmak icin hem de buraya dondugumuzde kullanmak icin. Aslinda
Ergo carrier'im va ve cok da memnunum. Gecen gun 1 saat yurumeme ragmen bel agrim olmamisti ama Bella normalden daha iri bir bebek oldugu icin ve bazen de carrierdan sIkIldigi icin hafif strollere yatirim yapmamiz iyi olur diye dusunduk. Ve secimimiz bu oldu. istegimizden biraz daha fazla harcadik ama ileride kardesi de kullanacak ne de olsa =D diye avuttuk kendimizi. Dogruyu soylemek gerkirse yeni annelikten dolayi acemice aldigimiz 1-2 sey oldu umarim bu da onlardan birisi olmaz. Mesela Bella icin bebk arabasi ve bebek koltugu kombosu aldigimizda farketmeden cok yer kaplayan, buyuk birsey secmisiz. Insan tecrubesiz olunca bilmeden aliyor. Aslinda yolculuga hazirligimiz bu gunluk bundan ote gidemedi. daha yapilacak cok hazirlik var ve zaman cok kisitli. Herseyden onemlisi araba koltugu dilemmamiz var. Burdaki araba koltugumuzu yanimda getirmeyi dusunmuyorum (dogru mu yapiyorum bebekle yolculuk yapan tecrubeli arkadaslar soylesin) o yuzden Istanbuldan online alis-veris yapip annemlerin evine araba koltugunu gondermeyi dusunuyorum, Boylece bizi almaya geldiklerinde arabada bebek koltugu olacak. Planim bu ama kac gunde bizimkilerin eline ulasacak? ben gelmeye ellerinde olacak mi korkum var. Bakalim.
simdi geleim Bella'dan haberlere. Uzun zamandir poposunun uzerinde heryere gidiyor emeklememeye kararli ama poposu uzerinde heryere gitmesi cok komik gorunuyor gercekten. 7 ayliktan beri el salliyor. "kizim merhaba de" ya da "bay bay de" dedigimde ya da birisi "hi/Hello/bye" dediginde elini salliyor. Bu arada el sallama olayi bilekten, tarif edemiyorum gormek lazim. Babasina hala "dad" diyor, bana "nenne" diyordu simdi birsey deme geregi duymuyor =D. "hadi kizim anne de" deyince "dad" diye cevap veriyor =D. cok israr edersem "dad" diye daha da yuksek sesle soyluyor. sonra da bana siritiyor. daha cok sey var yazacak ama hem yorgunluk hem de uykusuzluktan kafamdaki dusunceler ucusuyor, yetisemiyorum.